Nu i april beskärs vinrankorna i Moseldalen Nu i april beskärs vinrankorna i Moseldalen

Våren har kommit till Tyskland efter en lång och kall vinter. I södra Moseldalen, inte långt från staden Trier, blommar körsbärsträden och arbetet är igång längs de branta sluttningarna ner mot floden. Vinrankorna ska beskäras och knytas upp, marken ska luckras och vinstockarna ska stagas med käppar och vajrar. Det är brant och det mesta måste göras för hand och fot. All jord som går att odla tas till vara. Här är det vita Riesling-viner som produceras och säljs i de många vinhus som trängs i byarna längs Mosel. Vinprovning av hela registret från torra till söta vita viner är ett spännande äventyr för näsan och tungan. Allt eftersom vinhusets ägare berättar om vinframställningen, smakar vinerna allt godare och fylligare. (Klicka på bilderna och förstora.)

Som små prickar längst uppe på bergssidan ser vi arbetarna som ansar vinstockarna. Dit upp vill vi komma för att se floden Mosel i fågelperspektiv och för att på nära håll se hur skiffern i bergen vittrar och ger näring åt vinet, samtidigt som det släpper igenom vatten och behåller värmen. Moseldalen har ett ovanligt klimat som gör det möjligt att odla vin så här långt norrut. Vi hittar små vägar som ormar sig uppför berget. Snart har vi cyklat upp till toppen. Utsikten är vidsträckt.

Vägen norrut från Trier till Amsterdam passerade Luxemburg, Belgien och in i Holland. Det är blomningstid i Nederländerna och i Keukenhof lyser ett oräkneligt antal tulpaner, hyacinter och påskliljor. Vi möts av färger, former och dofter som vi inte upplevt tidigare. Ett hav av tulpaner på alla sidor om oss där vi går i parken.

Picasso och Kicki har något ihop... Picasso och Kicki har något ihop...

På Louisiana visas nu en stor utställning med Picassos keramik. Hans produktion och hans mångsidighet var enorm. Picasso drogs alltmer till Medelhavets blandning av antika keramiska fynd och goda möjligheter att ha en verkstad där han kunde förena gammalt med hans kreativa nytänkande. Ett besök på Lousiana utanför Helsingør är alltid en påfyllning av form, färg och spännande intryck. I parken utanför vilar Henry Moores stora skulpturer.

I södra flygeln på Louisiana konstmuseum visades en installation av Kusama. Vi fick gå in i en spegelsal med ett oräkneligt antal färgade lampor som verkligen lyste utan slut i all evighet och där svävade vi utan upp och ner och hit och dit - överallt.

Läs hela inlägget »

Vernissagefredagar har blivit folkvandringar i Karlstad. Trevliga tillställningar där vi möts kring ett glas vin, några flingor friterad potatis och musik. Samtalstonen är hög och vi pratar om allt mellan ram, glas och vägg. Inte bara konst men mest om det som är utanför ramen. Ju galnare en utställning är, desto trevligare blir samtalet. Bara det inte är tråkigt och för allvarligt. Då smakar inte ens vinet gott. Vi går vidare till KIKA, Konstfrämjandet, Bergman och Hjelm. 
Och vi ser på varandra. -Nämen, vad roligt, är du här! Och vilken snygg kappa! - Det är en kompis som inte längre trivdes i den. Jag tycker den är snygg.
Vi blir en del av utställningen som blir en träffpunkt för alla sorter och smaker. Och det roliga är konst som väcker samtal, där vi känner igen oss själva och vilka vi är och vilka vi vill vara. Samtidskonsten är inte bara dekorativ och vacker. Den kan vara så mycket annat. Det viktiga är att den berör och väcker känslor, minnen och reflektioner. Om allt det där som vi vill prata om men inte riktigt vet hur vi ska börja. Då får vi krypa in i mellanrummet mellan färgerna och formerna, det lilla utrymmet mellan orden. Det som inte har någon facit. Där vi för en stund tappar bort oss själva och hittar hem. 

Läs hela inlägget »

Vår webbsida KULTURSTUGAN har hängt med ett tag, men vi har saknat en del funktioner som vi nu har rättat till. Nu har vi en webbshop på hemsidan där det går att beställa och få böcker, brickor och annat hemskickat med posten. Enkelt och funktionellt. Vi har också lagt in en del sidor där vi visar målningar, teckningar och färgtryck. 
Gå gärna in på sidan och leta runt bland text och bild. Kommentera gärna och hör av dig när du hittar fel som vi kan rätta till. Tokigheter smyger sig alltid in och går att förbättra. 
Nu har vi som förut en blogg som ligger på vår webbsida, där vi kommer att berätta om vad som händer i Kulturstugan framöver. Välkommen in!

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Arkiv