Sahlströmsgården i juni

Gunnar visar målningar på Sahlströmsgården i Torsby med vernissage 12 juni. Utställningen pågår i fyra veckor. Mer info om Sahlströmsgården

BOKSLÄPP MED MORGONDAGAR

Gunnars senaste bok MORGONDAGAR innehåller dikter och illustrationer. Denna gången är bilderna i färg. Boksläpp på Café Slusswakten, lördag 19 juni kl 13. 

RECENSION AV ÅTERSEENDE

Recension i Wermlandiana nr 1/2021 av Eva Fredriksson.
Lidén, Gunnar, Återseende. Dikter och teckningar.
Karlstad 2019-2020. Kulturstugan 2020. 272 s.

”Den kris som drabbade världen 2020 har tvingat oss att tänka om och se på världen med nya ögon. Vi blev både mer ensamma och kom närmare varandra.” Så skriver Gunnar Lidén i sin nya bok. Det är nog ingen som invänder.
Sommaren och hösten 2019 var sig ändå tämligen lika för författaren och hustrun Kicki. Läsaren tas med på båtluffande i grekiska övärlden, långfärder med den kära husbilen Hildur, som vi känner sedan tidigare, och på höstsalongen på Värmlands Museum. Det finns många små vardagliga händelser som vi nog alla känner igen, presenterade på författarens vanliga sätt, en textsida och en ackompanjerande teckning på varje uppslag. Gunnar Lidén är en mästare i att skriva i det lilla formatet. Somligt är välbekant sedan tidigare. Annat är sådant som vi fått lära oss. Och då kan det låta så här som i ”Matleverans”:

Katten tittar misstänksamt mot dörren
när de gamla vännerna kommer förbi
med matleverans från världen utanför.

Vi ses på säkert avstånd i friska luften
utan kramar och kindpussar som vi brukar:
Inget är längre som vanligt dessa tider.

Dagens höjdpunkt, ansikte mot ansikte
när allting blir som vanligt i tio minuter
medan katten genomskådar vår teater.


Gunnar Lidén har gett ut ett 10-tal böcker tidigare, några tillsammans med hustrun Kicki. Utom sitt författarskap och sitt konstnärskap (inte bara små teckningar) är han också musiker, sångare, designer och präst. Som författare är han skicklig att fånga ögonblicket i några få ord och man återvänder gärna till hans små underfundiga texter.

BORGVIK PÅ BRICKAN

Nya brickan med byggnader i Borgvik levererades till Kungskvarnen vid gamla hyttruinen i Borgvik. Månstret finns också som vykort och konsttryck. Säljs på Kungskvarnen.

BOKSLÄPP

Nu släpper Gunnar femte boken i raden av illustrerade dikter. Grekisk Sallad, Halvt Kilo Rött, Körsbärsträdet snöar, Rörlighetens Gränser, och nu kommer Återseende. Boken handlar om att försöka återvända till det som en gång var, grekiska öar, barndomens stigar. Coronapandemin gjorde minnen värdefulla och återseenden viktiga. Vi minna bakåt för att hoppas framåt. Boken kan beställas i E-butiken, AdLibris, Bokus och hos andra nätbokhandlare.

NYTT VÄRMLANDSMÖNSTER

Värmlands 18 kommuner finns nu med på nya Värmlandsbrickan, som nu kommit från fabriken Åry Trays. Glasunderlägg (coasters) finns också med samma motiv i ask om fyra st. Värmlandsmotivet säljs hos Värmlands Hemslöjd, Konsthantverkarna Karlstad och Värmlands Museum.

KÖREN STÄMMA

I februari sjöng STÄMMA på Värmlands Museum vid firandet av Internationella Kvinnodagen. Dirigenten Kicki Lidén utvidgar nu sin kör från 8 till 12 röster. 

ETT SVENSKT JULORATORIUM

Konsert kl 18. Juloratorium av Erland Hildén. Uruppförande. Texter: Lennart Widing, Gunnar Lidén och evangelisten Matteus. Medverkande: Örgryte kyrkokör, Cantando, instrumentalister ur Göteborgsoperans orkester. Sångsolister: Linnéa Sjösvärd, Rasmus Karlsson och Mari Lindbäck. Dirigent Erland Hildén. Välkomna till Örgryte Nya Kyrka strax före jul.

HÖSTSALONGEN PÅ VÄRMLANDS MUSEUM

Värmlands Konstnärsförbund firar i år 100-årsjubileum. Höstsalongen visar 228 verk av 147 konstnärer. Hundraåringen Gerd Göran är hedersgäst på utställningen och har gjort omslaget till katalogen. Läs mer om utställningen.

VÄRMLANDS BOKFESTIVAL

Värmlands bokfestival 2019 arrangeras på Nöjesfabriken i Karlstad den 22-23 november. Det här är festivalen för dig som gillar berättelser. Programmet innehåller allt från traditionell litteratur och föreläsningar till spelkultur, serier och praktiska workshops. Målet är att du, oavsett ålder, ska kunna hitta något för dig. Kulturstugan deltar med bokbord och samtal på scen.

NYA BÖCKER

Nu ligger två nya böcker i hyllan med blandat innehåll. Ostmästaren är berättelsen om en resa med vår husbil Hildur till Frankrike i maj 2019. Boken innehåller dikter och teckningar, foton och berättelser med personliga iakttagelser från de små byarna längs de smala vägarna med goda ostar och smakrika viner.
Rörlighetens Gränser är fjärde boken med Gunnars dikter och teckningar. Den här gången handlar det om rörligheten med husbil och kroppens rörlighet med begynnande stelhet och ledvärk som kan hållas tillbaka med träning. De tidigare böckerna; Grekisk sallad, Halvt kilo rött och Körsbärsträdet snöar finns att beställa från Kulturstugans webshop.

Konstmässa PÅ ALMARS GÅRD

Vi var ett femtontal konstnärer som ställde ut tillsammans på Konstmässan på Almars Gård i september. Konsthallen ligger ca en mil norr om Karlstad, längs östra sidan Klarälven i Skived. Gunnar invigningstalade när konstmässan öppnade på lördagen den 28 september. 

VERNISSAGE OCH BOKSLÄPP

28 teckningar ur boken Körsbärsträdet snöar ställdes ut på restaurang Blå kök & bar vid stora Torget i Karlstad. Boksläppet och vernissagen den 17 december blev en trevlig tillställning med många goda möten och samtal. Cornelia och Malle som driver Blå hade arrangerat allt på ett jättebra sätt.

Andlighet i öppna landskap. Artikel i Säffle-Tidningen, torsdag 1 november 2018 av Marina Johansson om Gunnars utställning på Silvénska Villan i Säffle som öppnar på lördag 3 november kl 13. Läs artikeln här under.
Se bilder från utställningen

PÅ GÅNG

Nu finns nya Åstorpsbrickan med blomstermönster från Handelsträdgården. En bricka med karta över Mangskog finns också.

Nu finns även en tryckt bild med byggnader i Borgvik. Säljs i Kungskvarnen.

Det nya Värmlandsmönstret finns nu som bricka och som glasunderlägg i 4-pack. 

Värmlandsmönstret finns också som inramad tavla. Säljs hos Värmlands Hemslöjd.