GREKISK SALLAD

Läs ett par sidor ur boken här. 

Fiskrens

Jag passerade en nyss urtagen oxlever 
när hundra bläckfiskar och plattfiskar 
attackerade mina försvarslösa bihålor 
med kraften av en tsunami. 

Tröskeln från Athens köttmarknad till fiskhallen, 
kändes som ett knockoutslag rakt i näsroten. 
En fiskslaktare rensade en torskfisk. 
Jag såg bara utgången mot Athinasgatan. 

Idag är det som att gå mellan köket och skafferiet. 
Det luktar friskt från hav och skog. 
Det slemmiga blir friterad torsk med vitlökskräm, 
grillad soupia-bläckfisk med citron och levergryta.

Tajming

Servitören balanserar en bricka 
med fyra kalla kaffe, frappé, 
och fyra glas vatten, 
medan han korsar floden av bussar och bilar 
utan att spilla ut en droppe. 

Greker har annat förhållande till trafik än svenskar. 
I Grekland ser jag överallt bord och stolar 
precis vid vattnet där alla vill sitta, 
medan köket ligger på andra sidan gatan. 
Varje gång något hämtas, riskerar servitören sitt liv. 

Bilar och motorcyklar kör extra fort 
för att visa upp att man har råd att köpa bensin. 
Det är längs strandpromenaden som publiken finns. 

I Sverige skulle servitören se ut som en bombingenjör 
med dubbla hjälmar och michelindräkt 
för att undgå att bli skadad. 
Och så skulle det vara trafikljus vid varje taverna 
så bilarna säkert stannar. 

I Grekland har man ögonkontakt, 
tajming och en pondus som säger till bilisterna: 
-du ligger illa till om du välter ut kaffet. 

Röd höna

En höna i åtta bitar, kan det va så svårt? 
Slaktarlärlingen måttar med köttyxan 
och räknar sina fingrar; 
-alla sitter där de ska. 

Men den där hönan ska få sig en fet smäll. 
Bakom står styckmästaren 
och hoppas att hönan är rejält död. 
Det här kommer att göra ont. 
Ikväll blir det röd kycklinggryta 
- kokkinostå